INTAKE GESPREK (EERSTE AFSPRAAK)

 

Tijdens uw eerste afspraak bij de Praktijk voor Mondhygiëne Roermond, worden naar aanleiding van de verwijsbrief en de gezondheidsvragenlijst uw gegevens doorgenomen. Tevens worden uw verzekeringsgegevens en uw BSN- nummer genoteerd.

 

Vervolgens wordt er gekeken naar de eventuele aandoeningen aan uw gebit en/of tandvlees. Aan de hand daarvan wordt er voor u een behandelplan opgesteld.

Dit behandelplan wordt met u doorgesproken. Er wordt u verteld welke behandelingen nodig zijn en op welke manier deze uitgevoerd zullen gaan worden.

De mondhygiëniste zal u van te voren vertellen wat de behandeling ongeveer gaat kosten.

 

Verder wordt er gedurende deze eerste afspraak gekeken naar de zelfzorg. De behandeling door de mondhygiëniste alleen is niet voldoende. Het is voor het behalen van een goed resultaat noodzakelijk dat u thuis ook de nodige verzorging geeft aan uw gebit/tandvlees. De mondhygiëniste kijkt naar de individuele gebitssituatie en zal u de adviezen en instructies geven die voor u het meest geschikt zijn.

     
Wachtkamer
 
 

POCKETSTATUS / PARODONTIUMSTATUS

 

Bacteriën in tandplak op de tanden en kiezen veroorzaken een ontsteking in de rand van het tandvlees. Wanneer deze ontsteking zich gaat uitbreiden van de tandvleesrand naar het ondergelegen kaakbot, kan er zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uit kunnen vallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

 

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen of uitstellen!Om een duidelijk overzicht te krijgen van de conditie van uw tandvlees, wordt er een pocketstatus of parodontiumstatus gemaakt.

 

Er wordt dan met een speciaal meetinstrumentje (pocketsonde) opgemeten hoe diep de ruimtes zijn tussen uw tandvlees en tanden en kiezen. Verder wordt er gekeken naar blootliggende tandhalzen en naar het eventueel losstaan van tanden en kiezen. De mondhygiëniste weet door deze metingen uit te voeren precies waar bij u de probleemgebieden zitten.

 

Op een later tijstip (ongeveer 3 maanden later) zal deze meting herhaald worden. Op deze manier kan de gebitssituatie nauwkeurig in de gaten gehouden worden. Er wordt aan de hand van deze tweede meting beoordeeld of de behandeling aan is geslagen of niet en wat de eventuele verdere behandelingen zullen zijn.

 
Pocketsonde
 
 
  
 
 

INITIELE BEHANDELING

 

Dit is de behandeling waarbij tandplak en tandsteen boven en onder de tandvleesrand wordt verwijderd. Dit gebeurt meestal onder verdoving.

 

Er wordt eerst gewerkt met een ultrasoon tandsteen verwijderapparaat en vervolgens met handinstrumenten. Als laatste worden uw tanden gepolijst, waardoor ze weer glad aanvoelen en waardoor minder snel nieuwe tandplak zal hechten aan tanden en kiezen. Om de activiteit van de bacteriën in de mond te beperken na het schoonmaken, kunt u na de behandeling spoelen met een ontstekingsremmende vloeistof en zal de mondhygiëniste een ontstekingsremmende gel onder uw tandvlees aanbrengen. Het is de bedoeling dat u na deze behandeling een half uurtje niks eet en drinkt zodat deze gel goed kan inwerken.

 

De mondhygiëniste verdeeld deze behandelingsfase meestal in vier afspraken.

Er wordt dan per kaakhelft behandeld.

 

Door de combinatie van een goede mondhygiëne (zelfzorg) en de gebitsreiniging (door de mondhygiëniste) verdwijnt de ontsteking meestal en hecht het gezonde tandvlees zich aan tanden en kiezen. Het kaakbot dat verloren is gegaan groeit helaas niet meer aan. Tijdens de genezing kan het tandvlees wat terugtrekken. Het is mogelijk dat uw tandhalzen door de behandeling tijdelijk  gevoeliger zijn voor warme en koude drank en/of etenswaren.

 
 
 

UITGEBREID TANDSTEEN VERWIJDEREN

 

Wanneer er uitgebreid tandsteen wordt verwijderd is er geen
sprake van parodontitis zoals besproken bij “pocketstatus/ parodontiumstatus”.

 

Het kaakbot is dan nog niet aangetast. Wel is er sprake van een oppervlakkige ontsteking aan het tandvlees. Er wordt tandsteen verwijderd en er wordt gekeken naar de zelfzorg. Indien nodig,
krijgt u adviezen en eventueel instructies voor de optimale
verzorging van uw gebit. Het is de bedoeling dat op deze manier
de oppervlakkige ontstekingen verdwijnen.

 

Het is ook mogelijk om naar de mondhygiëniste te gaan voor een uitgebreide gebitsreiniging wanneer u veel last heeft van donker gekleurde aanslag. Bijvoorbeeld als gevolg van het roken, het drinken van thee/ koffie en rode wijn enz.

   

RECALL (NAZORG)

 

Om de bereikte resultaten in stand proberen te houden is

het van belang dat u regelmatig terugkomt voor een onderhoudsbehandeling bij de mondhygiëniste.


Afhankelijk van de conditie van uw tanden en kiezen op dat moment wordt bepaald of deze recall (nazorg) elke drie, vier of zes maanden plaatsvindt.

 

  Reinigingshulpmiddelen  
 
 
  
.: PVMR.nl © 2008 | Webdesign: Fort Verheijden | 2009 :.